Андрея Илиев

 • Дата на раждане: 27 Януари 1957
 • Месторождение: Елхово, Област Ямбол
 • Награди:
  • 2001 - конкурс „Фантастика през 100 очи““ на издателство „Аргус“ - първа награда за разказ, за „Детектив в Зоната на здрача“
  • 2002 - конкурс „Фантастика през 100 очи““ на издателство „Аргус“ - Първа награда за роман, за „Епизод от войната“
  • 2004 - конкурс „Фантастика през 100 очи““ на издателство „Аргус“ - втора награда за разказ, за „Вещица“
  • 2004 - конкурс“ на списание „Вселена, наука и техника“ - награда за разказ, за „Истината за тримата братя и златната ябълка“

Биография

Андрея Илиев e автор с изключително широк писателски диапазон, обхващащ научна фантастика и фентъзи, криминална, битова и батална проза (разкази, повести и романи).

Андрея Илиев е роден на 27 януари 1957 г. в гр. Елхово, Ямболска област. Израснал е в гр. Сливен, където завършва основното и средното си образование. През 1979 г. завършва Висшето военно училише „Васил Левски“ във Велико Търново. Бил е офицер в различни поделения в Елхово, Грудово (дн. име Средец), Болярово, Сливен. Установява се в София, където в момента работи като експерт по сигурността и класифицираната информация в общинска администрация.

Семеен, има съпруга и син.

Изключително продуктивен автор с публикации във вестниците „Дневен ТРУД“, „Луд ТРУД“, „Другата аудитория“, „Българска армия“, „Сливенско дело“, „ЛИК - Сливен“, „Хасковски каун“, „Кукуригу“, „Лайф“, „Загорско знаме“, „Легия“ и др., както и в списанията „Армейска младеж“, „Жажда“, „Пламък“, „Везни“, „Вселена, наука и техника“, „Параван“.

Участва със свои разкази в следните сборници и алманаси: два пъти в „Територия на дълга“ (Военно издателство, 1979 г. и 1984 г.), „Мними хоризонти“, „Български фантастични ВАЯНИЯ 2004“, „Очи за себе си“, „Дивни хоризонти“, „Български фантастични ВАЯНИЯ 2005“, „Храбри хоризонти“, „Словеса“ (КДК - Сливен, 2006 г.), „Знойни хоризонти“, „Български фантастични ВАЯНИЯ 2006“.

За разказите си е носител на първа и трета награда в конкурси на списание „Армейска младеж“. През 1987 г. издава дебютната си повест „Лейтенантите от далечните гарнизони“, с която печели през 1988 г. престижната награда на Министерството на народната отбрана.

През 2001, 2002 и 2004 г. печели награди в конкурсите „Фантастика през 100 очи“ на издателство „Аргус“ с разказа „Детектив в Зоната на здрача“ (Първа награда в конкурса от 2001 г.), романа „Епизод от войната“ (Първа награда за роман в конкурса от 2002 г.) и разказа „Вещица“ (Втора награда в конкурса от 2004 г.).

През 2004 г. печели конкурса на списание „Вселена, наука и техника“ за фантастичен разказ с „Истината за тримата братя и златната ябълка“. През 2005 г. става носител на Голямата награда за кратък криминален разказ в ежегодния конкурс на името на Атанас Мандаджиев, организиран от българската секция към Международната асоциация на писателите криминалисти. През 2007 г. печели Първа награда в същия конкурс, организиран от ДАС „Саламандър“ и Българската секция на AIEP.

Лауреат на хасковската Академия „Каунь“ през 2006 г. за хумористичен разказ, дипломант първа степен от руския конкурс „Вечная память!“ за разказ, посветен на 60-та годишнина от края на Втората световна война.

В момента Андрея Илиев е един от водещите български автори на хумористична фантастика и фентъзи. Другите утвърдени имена в тая жанрова разновидност са Кирил Добрев и Валентин Иванов. Сюжетите му съчетават приказно-митологичното с криминалното, пародиите на класически митове, герои, автори с жанрови автопародии - комбинация, която е уникална за родната ни литература.

Характерни за неговите творби са вкарването на криминална интрига в сюжета и хуморът, пародиращ често както известни автори на трилъра (Чандлър) и техните култови герои („Марлоу, частен детектив“), така и добре познати приказни сюжети, а също и самите жанрове фантастика и фентъзи с клишетата в тях. Изключително четивен, изчистен, точен стил на писане, в който всяка дума тежи на мястото си и нерядко ви кара да се заливате от смях.

Това не важи за криминалната, битовата и баталната му проза - там темите са твърде болезнени, за да има място за авторова ирония и пародии. Въпросите на живота и смъртта и свързаните с тях философски и морални дилеми правят разказите, повестите и романите му източник не само на информация, пред която много хора днес предпочитат да си затворят очите (например как изглежда войната отблизо, какво е детето ти да се окаже болно от левкемия), но и поради достоверността на написаното дават възможност да се съпреживеят емоциите на героите му. Както е писал Аристотел: „Трагедията е подражание на действие важно и завършено... извършващо чрез състрадание и страх очистване на подобни афекти“.


Издания от Издателство "Весела Люцканова"