Джой Филдинг

Биография

Джой Теперман Филдинг е родена на 18 март 1945 г. в Торонто, Онтарио, Канада, в семейството на Лео Х. и Ан Теперман.Когато е на 8 години изпраща първия си разказ (Джак и Джил) в местно списание, а на 12 години първия си телевизионен сценарий за момиче, което убива родителите си, но и двете истории са отхвърлени.

През 1966 г. се дипломира в университета на Торонто с бакалавърска степен по английска литература. Има кратка актьорска кариера. Мести се в Лос Анджелис и работи на временни работи като помощник социален работник, заместващ учител, и банков касиер. След 3 години се връща в Торонто и се пише телевизионни реклами.

През 1972 г. излиза първия й роман „The Best of Friends”. След него тя се посвещава на писателската си кариера. Първоначално пише любовни романи и паранормални хоръри, а по-късно пише основно трилъри. Сюжетите на романите ѝ са ситуирани главно в големите американски градове като Бостън и Чикаго. Според писателката техния пейзаж е най-подходящ за темите за градското отчуждение и загубата на идентичност.

На 11 януари 1974 г. се омъжва за Уорън Филдинг, адвокат. Имат две дъщери – Шанън и Ан. Част от произведенията на писателката са екранизирани в телевизионни филми. Джой Филдинг живее със семейството си в Торонто, Канада, и Палм Бийч, САЩ. Тя е запален голфър.