Николай Гроздински

  • Дата на раждане: 28 Март 1973
  • Месторождение: София, България

Биография

Николай Гроздински е роден на 28 март 1973 г. в София. Музикалното си образование получава в училище „Любомир Пипков” и колежа „Бъркли” в Бостън, а литературното – в престижния щатски университет „Браун”. Посоката, в която поема животът му, скоро му омръзва („Светът ми е крив!”, възкликва той. „И аз изчезвам.”) и се преселва в Хималаите да изучава будизма – обръсва си главата, изучава тибетски и облича дълга традиционна роба.

В Хималаите живее в колиба съвсем близо до резиденцията на Далай Лама и се заселва сред общност, която е ту комична, ту почтителна, но винаги интересна – нервни монахини, властни монаси, сприхави играчи на шах, взискателни учители и забележителния приятел на име Цар от Босна, провалил се монах.

Гроздински отива в Индия в търсене на познание, но научава, че най-добрите му учители не носят роби и не спазват специални диети, а са тези, които също като него се борят със съмненията и не могат да приемат определена официална религия. Заедно с колоритните си приятели авторът изминава пътя до ново разбиране на себе си и мястото си в света.

Проникновена, забавна и великолепно написана, „Крака на костенурка” разкрива подробно истината за един свят, който до голяма степен е митологизиран на Запад, и разказва чудесната горчиво-сладка история на едно духовно пътуване.

В България с рожденото си име Николай Гроздински публикува сборника „Жития на безделници и пропаднали мистици”, както и двата романа „Някой омагьоса битието” и „Да подремнеш в скута на голямата еднаквост”.

С псевдонима Николай Грозни през 2008 г. в САЩ публикува чрез ИК „Ривърхед” мемоари за живота си в Индия, а през есента на 2011 г. в САЩ излиза и романът му „Вундеркинд” (ИК „Фрий Прес” към „Саймън & Шустър”, който е преведен и в Европа). Произведения на Грозни са печатани в „Ню Йорк Таймс”, „Гардиан” и „Сиатъл Ривю”.

- Източник e-vestnik.bg