Симеон Спиридонов

  • Дата на раждане: 20 Август 1944
  • Месторождение: Севлиево, България
  • Награди:
    • 1994- наградата Хуан Миро във Валенсия

Биография

Роден е на 20 август 1944 г. в Севлиево, където са евакуирани родителите му по време на Втората световна война заради бомбардировките в София. Той е потомък на Христо Спиридонов – първия кмет на Севлиево след Освобождението от турско владичество. Негов дядо е генерал Григор Спиридонов, загинал при Разлог през 1912 г. по време на Междусъюзническата война. Баба му е завършила Робърт колеж в Цариград. От трите й деца – 2 момчета и момиче – оцелява само бащата на художника. Чичо му е разстрелян на 15 октомври 1944 г. без съд и присъда от отечественофронтовското правителство. Баща му е счетоводител, но има дарбата да рисува добре и играе в самодейния театър в Севлиево. Майка му е завършила стопанско училище.

Бъдещият творец прекарва детството и младежките си години в родния си град, където решава да се занимава с изкуството. По време на военната си служба, едва 18-годишен, Симеон Спиридонов публикува първите си творби - рисунки, илюстрации и карикатури. Скоро след като се дипломира в Художествената академия в Прага, името му се установява с индивидуалния му стил. Той е майстор на илюстрациите и графиката, а през втората половина от творческия си живот е в плен на живописта. Пластичното му многообразие очарова нобелиста Камило Хосе Села, който го нарича „българския Дали“.

Изкуството на Симеон Спиридонов оставя следи с посланията си сред ценители на изкуството от цял свят. Творби на Симеон Спиридонов са експонирани в изложби в Испания, Гърция, САЩ, Русия, Мексико, Португалия, Полша и много други. През 1994 г. е отличен с наградата Хуан Миро във Валенсия. Творецът е включен в престижната френска класация „100 художници-енциклопедисти на 20-ти век“. Илюстрира повече от 200 книги, автор е и на 20 книжки с рисунки и 14 анимационни филмчета за деца. През 2004 г. излиза автобиографичната му книга „Шутаранга“, чието заглавие идва от популярна в миналото песен „Забравил шута ранга свой...“

Спиридонов е член на Световната асоциация на художниците към FIAP-UNESCO, както и на Международната организация за защита на животните. За художественото си творчество Симеон Спиридонов е удостоен със званието академик на Българската академия за наука и изкуство през 2013 г. Той е инициатор и дарител на първата училищна галерия в село на Балканите. С негова помощ и съдействие в Дрен е основана местна художествена гимназия.

Издания от Издателство "Весела Люцканова"