Джоузеф О’Конър

  • Дата на раждане: 20 Септември 1963
  • Месторождение: Дъблин, Ирландия

Биография

Джоузеф Виктър О'Конър е ирландски журналист и писател. Известен със своя исторически роман „Звезда на моретата“ (2002). Преди успех като автор той е журналист в „Sunday Tribune“ и списание Esquire. Редовен сътрудник на Raidió Teilifís Éireann (RTÉ). Член е на асоциацията на ирландските артисти „Aosdána“.

Най-големият от пет деца и брат на певицата Шиниъд О'Конър, той е роден и израстнал в района на южен Гленагъри – Дъблин. Родителите му са Шон О‘Конър, строителен инженер по-късно превърнал се в адвокат и Мари О'Конър.

Получава образованието си в прочутия Блекрок колеж, а в последствие завършва Университета в Дъблин с магистърска степен по англо-ирландската литература. Пише аспирантура в Оксфордския университет и получава втора магистратура от Северното училище за кино и телевизия в Лийдс като сценарист. В края на 1980 г. работи за кампанията на британска солидарност в Никарагуа; втория си роман „Смелчаги" е базиран върху преживяванията му в революционната Никарагуа.

Дебютният му роман „Каубои и индианци" е номиниран за наградата „Уитбред", а първият му сборник с разкази „С истинска вяра" и вторият му роман „Смелчаги" се радват на широкото одобрение на критиката. Той е автор на телевизионни и на филмови сценарии, на журналистически публикации и на биографията на ирландския поет Чарлс Донъли „Дори маслините кървят". Творбите му са удостоени с множество награди, сред които годишната награда за млад ирландски писател „Хенеси", наградата за пътепис на списание „Таймаут" и стипендията „Маши" за 1993 г. на Ирландския художествен съвет.


Издания от Издателство "Весела Люцканова"