Шеридан льо Фану

  • Дата на раждане: 28 Август 1814
  • Месторождение: Дъблин, Ирландия

Биография

Джоузеф Шеридан льо Фану е известен на широк кръг запалени читатели не само по време на кулминацията на творчеството си през деветнайсети век. Викториански еквивалент на Стивън Кинг, Льо Фану създава впечатляваща поредица от готически романи и от разкази за призраци, които Хенри Джеймс определя като „идеално четиво за къща в провинцията след полунощ“. Непрекъснато преиздаван и филмиран.

Известен в Дъблин от 19-и век като „Принц на мрака“ заради странните си нощни навици, Льо Фану е очарован от окултното. Неговите произведения черпят от готическите традиции, ирландския фолклор и дори от обществения и политическия живот на неговите англо-ирландски съвременници. Въпреки че понякога съдържат в себе си неописуеми ужаси, тези истории се съсредоточават главно върху изживяванията на преследваните мъже и жени, а не толкова върху техните посетители.

Бил богат наследник, щастливец, но ранната смърт на съпругата обръща живота му. Затваря се като отшелник в дома си и от полунощ до сутринта пише, което се отразило на белетристиката му.

Издания от Издателство "Весела Люцканова"